Otyłość brzuszna - jak powstaje i jak się jej pozbyć?
Otyłość brzuszna, inaczej nazywana również otyłością trzewną, androidalną oraz typu jabłko, to problem, który dotyka coraz większą liczbę osób na całym świecie. Wzrost masy ciała i nagromadzenie tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha może wiązać się z dużym ryzykiem dla zdrowia, w tym większym prawdopodobieństwem rozwoju zaburzeń metabolicznych, cukrzycy typu 2 oraz chorób serca. Co prowadzi do rozwoju otyłości brzusznej i jak sobie z nią radzić? Co to jest otyłość brzuszna? Otyłość brzuszna to stan, w którym tkanka tłuszczowa gromadzi się w okolicach jamy brzusznej. Nie jest ona jednoznacznie określona za pomocą dobrze znanego wskaźnika masy ciała (BMI), który okazuje się pomocny jedynie przy określeniu nadmiaru masy ciała. Do sklasyfikowania rodzaju otyłości wykorzystuje się obwód talii. Dla populacji Europejskiej otyłość typu jabłko stwierdza się - u mężczyzn, gdy wynosi ≥ 94 cm, a u kobiet ≥ 80 cm. Dodatkowo, przy stwierdzonej za pomocą BMI otyłości, istotny jest wskaźnik talia-biodro (WHR), czyli stosunek obwodów talii oraz bioder, który pomaga w określeniu określa rozkład tkanki tłuszczowej w obrębie brzucha. Wykorzystując WHR, przy BMI wskazującym na otyłość, otyłość brzuszną u kobiet stwierdza się, gdy wynik wynosi > 85, natomiast u mężczyzn, gdy WHR >0,9. Tłuszcz trzewny stanowi większe ryzyko niż tłuszcz podskórny. Tkanka tłuszczowa gromadząca się w okolicach brzucha, jest aktywna metabolicznie, dlatego warto podkreślić, że otyłość trzewna jest związana z wieloma poważnymi zagrożeniami dla zdrowia, takimi jak insulinooporność i cukrzyca typu 2, zaburzenia lipidowe czy choroby serca.
dr Zuzanna Przekop
dietetyk